25.06.2019

Какво всъщност включва работата на служител по ИТ поддръжка в EVS Translations?

Какво всъщност включва работата на служител по ИТ поддръжка в EVS Translations?
Какво всъщност включва работата на служител по ИТ поддръжка в EVS Translations?

В много малко други сектори развитието е толкова бързо, колкото в ИТ сектора (съкратено от „информационни технологии“). Това означава, че ИТ средата на дадено дружество трябва да бъде оценявана редовно и да се адаптира към новото развитие на технологиите, изискванията за сигурност и нуждите на клиентите. Само този факт вече предполага, че един ИТ служител има много работа за вършене в преводаческа фирма като EVS Translations, но нека погледнем по-отблизо.

Безпроблемни операции във фирмата и доволни потребители

ИТ отделът инсталира, поддържа и обезопасява хардуера и софтуера за клоновете на EVS Translations както в Германия, така и в чужбина. В това число влизат сървърите, които се използват в световен мащаб, телефонната система и достъпа до интернет с VPN връзки. Актуализациите и другите технически мерки се управляват централно и чрез отдалечена поддръжка за международните локации. Нашият ИТ отдел отговаря за възможно най-безпроблемното протичане на работата във фирмата!

Служителите по ИТ поддръжка помагат на всички служители на EVS Translations по цял свят при запитвания относно информационните технологии и телекомуникациите. Техните услуги са необходими преди новите служители дори да са се присъединили към фирмата – те трябва да нагласят съответните работни станции (включително настолните компютри и телефоните) и да създадат потребителски акаунти и акаунти за обмен и прехвърляне на файлове. Като част от нормалната ежедневна работа на нашата фирма, която се извършва с помощта на ИТ, „ИТ бригадата“ предлага потребителска поддръжка за програмите, които използваме, и помага на колегите както при малки, така и при сериозни проблеми. Това може да се извършва лично на място, тъй като ИТ отделът разполага с лице за контакт, което предоставя поддръжка във всички клонове, или отдалечено по телефона.

Сигурност на данните, Общ регламент относно защитата на данните (GDPR) и още – винаги в действие за нашите клиенти

EVS Translations не печели само вътрешно от притежаването на свой собствен ИТ отдел – нашите клиенти също оценяват индивидуалната подкрепа. Нашата обща цел е сигурната и отговорна работа с данни. Освен техническите и организационните мерки – известни още като TOM – за удовлетворяване на изискванията на Общия регламент относно защитата на данните на ЕС отделът по ИТ поддръжка разработва индивидуални концепции за информационна сигурност за клиенти със специфични нужди относно сигурността. Те варират от права за ограничен достъп до изпращане на наши вътрешни преводачи на място на обекта на клиента. За служителите на EVS Translations това добавя вълнуващо разнообразие към ежедневните дейности по ИТ поддръжка.

Винаги в течение – развиване на ИТ с желание и страст към езиците

Ако иска да бъде успешна, една фирма трябва да бъде винаги в крак с развитието на технологиите. При това ИТ служителите в EVS Translations не играят просто обикновена роля в случая, а една блестяща такава! За тази разнообразна сфера на действие те допринасят не само със софтуерни умения, но и всякакъв вид меки умения, като например мотивация, комуникация и отборен дух. Всичко това цели единствено да гарантира, че всички преводачи, редактори, проектни мениджъри, преводни технолози и административни служители в EVS Translations могат да се насладят на функциониращи ИТ услуги и безпроблемно потребителско преживяване.

Имате ли въпроси или бихте ли желали да научите повече за това какво е да работиш в EVS Translations? Тогава ни изпратете един имейл.

Екипа по човешки ресурси на EVS Translations