12.02.2016

Пристрастяване / Addiction – Дума на деня

Вече преминахме през първите пет седмици от новата година и времето изглежда подходящо да проверим доколко се придържаме към поетите новогодишни обещания.
Дали вече сме успели да се откъснем от някои наши вредни пристрастявания и привички като тютюнопушенето, консумацията на алкохол в големи количества, нездравословната готова или полуготова храна и дори отношенията с неподходящи хора, които ни носят по-скоро отрицателни, отколкото положителни емоции?

Защо е толкова лесно да се създаде лош навик и нездравословно поведение или връзка, а е толкова трудно да им се сложи край? И тук се появява нашата Дума на деня – addiction (пристрастяване, наркомания).

Много лесно се впускаме в преживявания, които ни осигуряват краткосрочно чувство на задоволство и удовлетворение, без да мислим за дългосрочните вредни последствия. Запалването на цигара може да създаде чувство на релаксация или да ни помогне да се концентрираме (само пушачите могат да обяснят как никотинът може да притежава едновременно способността да изостри мисълта и да създаде усещане за спокойствие; за останалите от нас това просто звучи нелогично); а може да ни убие в дългосрочен план. Това впрочем се отнася за всички лоши пристрастявания – те ни носят моментно или временно чувство за удовлетворение и наслада, но накрая имат сериозни последствия за нашето физическо и ментално здраве.

А това не са само думи, а солидни факти, подкрепени от дългогодишни проучвания и изследвания. Ние всички знаем фактите, но проявяваме склонност да търсим приятни начини да ги пренебрегваме, смятайки, че можем да се окажем уникални и да избегнем всички негативни последствия на лошия навик или се утешаваме с мисълта, че можем да се откажем във всеки момент, когато решим. В крайна сметка Марк Твен го е казал много точно: Да се откажеш от пушенето е най-лесното нещо на света. Знам това, защото съм го правил хиляди пъти“.

Английската дума addiction в смисъл на навик и влечение, произлиза от латинската дума addictionem (в именителен падеж addictio), „награждаване, отдаване“. Най-ранното споменаване в английския език е от 1532 г., където терминът е използван в смисъл на преданост, посвещаване на предмет или дейност.

Първото писмено свидетелство за alcoholic addiction (алкохолно пристрастяване) е от Уилям Питис, който в своя труд Dr. Radcliffe’s Life & Letters (Животът и писма на д-р Радклиф) пише през 1716 г.: „След като прояви груби маниери, докторът му забрани пиенето, заради прекаленото му привързване към бутилката“.

Първото пристрастяване към цигарите е описано през 1779 г. в творбата на Самюъл Джонсън Prefaces, biographical and critical, to the works of the English poets (Предговори, биографични и критични, на творбите на английските поети): „Пристрастеността му към цигарите е споменато от един от неговите биографи“. Описаният заклет пушач е английският поет Джон Филипс, живял през 18 век.

Терминът drug addiction (наркомания) се появява за пръв път в юнското издание на списание Medical and surgical reporter: Чиновник на 42 години, вдовец, без фамилна история на алкохолизъм, наркомания, лудост, нервно заболяване или сифилис“.

Когато става дума за лечение на пристрастяванията, първото споменаване е в мартенския брой от 1921 г. на New York Herald Tribune: „Никой от нас не обича да обвинява директно онези, които се интересуват от институционално лечение на пристрастяванията, като защитават това нехуманно отношение, но сме принудени да го правим“.

Трудно е да разберем какво представлява едно пристрастяване, освен ако не го изпитаме на собствен гръб; във всеки случай, когато става дума за пристрастяване, всъщност мозъкът, а не тялото копнее за стимули. А за да сложим точка на пристрастяването, първо трябва да променим начина си на мислене.