30.10.2015

Призрачен / Spooky – Дума на деня

Октомври е един от най-чаканите месеци от годината. Той е пълен с магия и тайнственост, ухания на подправки и печени кестени и е осветен от меката избледняваща есенна светлина и примигващите пламъчета на тиквените фенери.

Месецът е обвит в онази специална аура на топлите, земни цветове и меките шотландски карета. През този месец често се разхождаме сред режещия студ на мъгливото утро и копнеем за чаша чай, от която се издига пара, тъй като студът и чаят толкова си подхождат.

Без съмнение, този толкова обичан месец от есента дължи до голяма степен популярността си на широкоразпространения празник Вси светии (Halloween), отбелязван на 31 октомври. Това е времето от годината в западния свят, посветено на отдаването на почит към мъртвите, включително и на светците, мъчениците и всички починали вярващи.

Келтските корени на празника ни връщат към предхристиянската епоха на езичеството. Типичната украса, маскирането и проявите, които отличават празника, по начало изглеждат донякъде зловещи и призрачни.

Думата spooky / призрачен  в английския език е прилагателно от корена spook със значение на „призрак, привидение“ и има германски произход.

Според архивите думата spook е използвана за пръв път в писмена форма в английския език през 1801 г. в американското списание Massachusetts Spy: By mine dunder I fly so swift as any spook.

Spook е използвана от Уилям Едмъндстоун Айтън и Теодор Мартин в превода на поемата на прочутия немски писател и държавник Йохан Волфганг Гьоте The Sorcerer’s Apprentice (Чиракът-магесник), 1797 г. Преведената поема е част от сборника Poems and Ballads (Поеми и балади) на Гьоте и е публикувана през 1859 г.

Хей, метлище старо, где си?
Я излез иззад парцала!
Слушай мен: сред смет и плесен
стига робски си живяло!
На, глава ти слагам,
ето и крака —
със ведрата бягай
за вода сега!“

Това е класическа история за един чирак, който в отсъствието на своя господар използва магия, макар да не се е научил все още напълно да я контролира и, естествено, му се случват тайнствени и зловещи неща.

В американския жаргон думата spooky има още едно значение, което се е появило през 1942 г. и се отнася за шпионин или таен агент – някой, който трудно може да бъде забелязан.

1975 г., The Times – „Агентите на ЦРУ са възможно най-тайнствените агенти (spooky spooks)“.

 Самото прилагателно spooky се появява за пръв път в писмена форма през 1854 г. в юлския брой на списание Wide West: „След като преодоля много тъмни проходи, нашият гид отключи всякакъв вид тайнствени на вид железни врати и ни поведе към гробницата“.