23.03.2020

Какво прави една спонсорирана спортна реклама добра?

Какво прави една спонсорирана спортна реклама добра? - EVS Translations
Какво прави една спонсорирана спортна реклама добра? – EVS Translations

Не всички сме спортни фенове, но повечето от нас могат да оценят една умело създадена спортна реклама. Може би е заради Супербоул, но много от рекламите на големите марки напоследък включват известни спортисти като Роналдо, Меси, Леброн Джеймс, Серина Уилямс и др. Разбира се, това, което тези марки се надяват да постигнат с тези изключително известни спортисти, е възможно най-голяма осведоменост за марките дори на хора, които не следят спорта толкова отблизо.

В днешно време спортът и рекламата са константа в нашия живот. Трудно е да не се впечатлиш от чистото умение, което демонстрират тези кампании. Например Samsung и поредицата „Стремеж за величие“ на Леброн Джеймс? Брилянтна! Gatorade и #WinFromWithin на Серина Уилямс? Внушително! Moët & Chandon и „перфектният сервис“ на Роджър Федерер? Красота! Със спортисти от висок ранг като тези е вълнуващо да наблюдаваш как хората, занимаващи се с маркетинг, излизат с цялата си креативност и измислят тези наистина нестандартни реклами, които привличат вниманието дори на феновете, които не са любители на спорта.

Една и съща реклама на различен език

Когато пътувам в чужбина (например от САЩ до Германия), е интересно да виждам едни и същи спортни кампании в двете страни. С малко познания за сектора на езиковите услуги обикновено е възможно да се разбере дали съдържанието е локализирано, или не. За клиентите на EVS Translations, които работят в спортния маркетингов сектор, е важно тяхното креативно съдържание да е завладяващо, но подходящо за целевия пазар и да изглежда сякаш съдържанието е оживяло на този език.

Затова даваме три съвета на нашите клиенти:

  • Оставете време за консултация по отношение на съдържанието

Ако искате креативният материал наистина да въздейства на целевата аудитория на пазара, ще е необходимо да оставите известно време за консултация. Внезапното изпращане на превод на вашия доставчик за кратък срок не е правилният подход за креативен материал. Вашият екип иска да се увери, че това, което създава, наистина поражда емоциите, които са имали предвид за кампанията, така че оставете време за консултация. Важно е разбирането на целевата аудитория и езиковите нюанси, които вървят ръка за ръка с нея.

  • Съсредоточете се не само върху лингвистиката, но и върху концепцията

През 2017 г., когато Серина Уилямс забременя, по време на разговор с Business Insider адвокат в областта на спонсорството коментира „Това ще повиши нейната привлекателност и определено това ще я продава“. Това беше безспорно вярно. Но понякога е възможно това, което работи при една марка на един пазар, да не проработи толкова добре на друг. Въпреки че EVS Translations не може да ви даде съвети за рекламни кампании, ние можем да помогнем на вашия екип по отношение на езиковото съдържание и обратната връзка за креативни концепции. Те могат да бъдат адаптирани до известна степен, за да се избегнат неловки културни премеждия.

  • Професионален завършек на вашата реклама

Това се подразбира, но разбира се, винаги търсете професионално мнение. Не е необичайно нашите клиенти да изпращат файлови формати, които не са подходящи за редактиране, или да не могат да намерят оригиналните файлове (например проектен файл в Adobe Premiere Pro). Уверете се, че изпращате правилното съдържание на доставчика и че той може да работи с професионалните инструменти, необходими за проекта. Именно този завършен продукт ще изгради репутацията на вашата фирма.