12.09.2018

Влогър / Vlogger

Влогър / Vlogger – Дума на деня – EVS Translations
Влогър / Vlogger – Дума на деня – EVS Translations

Ако някога е имало съвременна дума, която обобщава всеобхватните, лични и социални аспекти на интернет и технологиите, това вероятно е днешната дума. В световен мащаб повече от 44% от нас гледат поне един от видеоклиповете на тези “сътрудници” на месец. Те могат да бъдат изключително сложно изработени или просто заснети със смартфон или непрофесионална камера и да обхващат целия спектър от емоции, теми и мнения. Днешната дума, която може би трябва да бъде гледана, за да бъде напълно разбрана и оценена, е vlogger (влогър).

Казано простичко, влогърът е някой, който създава влог или видео уеб блог. Ако отидем по-нататък, видео блогирането е записване на видеоматериали от влогъра и споделяне на видео клипове по време на ежедневните му занимания. Ако разчленим самата дума, основата е log ‒ съкратена форма от log-book и средство за записване на наблюдения. В съчетанието weblog представлява съкратено обозначаване на световната мрежа (world wide web). Когато се съчетае допълнително с видео (от латинската дума video, която означава „виждам“ или, в този случай, визуалната среда), се получава терминът vlog. И накрая като добавим наставката -er, се получава „човек, който прави влог“. Като съберем всичко това заедно, получаваме човек, който създава визуален запис за всекидневния си опит за интернет аудитория.

Първото известно споменаване на термина е от личния уебсайт на автора Джеф ДжарвисBuzzMachine.com където на 31 декември 2002 г. той пише: Влогърите се конкурират с колумнистите; влогърите се конкурират с учените.“ Нека да припомним и че възможността за използване на видеокамера за записване на ежедневни мисли или чувства е съществувала още откакто видео камерите са станали достъпни; някои дори отбелязват, че нюйоркският художник и видеограф Нелсън Съливан е имал подобен на влог стил в своите видеоклипове от 80-те години на миналия век. И все пак, използването на това средство за артистично изразяване и/или ограниченото разпространение не подхождат на природата на влогирането: средствата, присъщи на широкото разпространение винаги ще изискват нещо като интернет.

Появата на влога и на влогъра каквито ги познаваме днес може да бъде проследено назад до несвързани едно с друго събития от 2002 година. Първият влог (и влогър) се появяват на 2 януари 2000 г., когато Адам Контрас публикува видео запис заедно с текстова публикация в блога си, за да каже на приятелите си, че се мести в Лос Анжелис, за да стане шоумен. В свое видео с практически съвети от ноември 2002 г. Ейдриън Майлс за пръв път нарича своя видео блог vog (предшественик на vlog). И накрая, през 2002 г., когато прави видео дневник на пътешествията си след завършване на образованието си, режисьорът Люк Боуман създава уебсайт, наречен Tropisms.org, за да сподели дневника и това е един от първите сайтове известен като влог или видеолог.

В началото влогърите са напълно независими, самотни и откъснати един от друг и тогава, през 2005 г. се появява YouTube. Като добавим към това широкото навлизане на смартфоните с възможности за видео записи от 2005 до 2010 г., всичко това отваря шлюзовете на още повече потенциални влогъри. Днес влогърите и техните влогове представляват значителен процент от 400 + часа видео, които се качват в YouTube всяка минута и зашеметяващите 1 милиард часа, прекарани в гледане на YouTube ежедневно, но се създават и нови платформи като Periscope, SnapChat и Facebook Video.

Струва си да се отбележи, че тази привлекателност на влогирането и интересът към него са направили някои блогъри много богати: например YouTube влогърът Лоуган Пол според информацията е спечелил 11 млн. евро през 2017 г. и това до голяма степен се дължи на известността, която е натрупал като блогър. От друга страна, това го поставя едва на 4-то място сред звездите на YouTube и е с 3,5 милиона евро по-малко от спечеленото от звезда # 1 Даниел Мидълтън. Така че, ако не възнамерявате да станете влогър, можете да се опитате да качвате видеоклипове в Minecraft.