22.12.2020

Преглед на 2020-та:“Няма друго място като у дома”

Акцентите и предизвикателствата пред бизнеса през 2020та г.
Акцентите и предизвикателствата пред бизнеса през 2020та г.

Откъде изобщо да започнем, когато се опитваме да анализираме събитията от 2020 г.? Твърдението, че 2020 г. ще остане в историята като година, която изпита устойчивостта на човешката раса, няма да е пресилено. Като имаме предвид, че през януари мнозина от нас все още не можеха да предвидят мащабите на последвалата ситуация, осъзнаваме колко бързо може да се промени животът и че никога не трябва да приемаме нашето щастие или свободата ни за даденост. Това беше година, в която се надпреварвахме да намерим ваксина, докато се борехме с вируса с маски по лицата и гел за ръце, когато излизахме извън домовете си.

 

Нов домашен офис: плюсовете (и минусите?)

До април милиони хора в много части на света вече започваха работния си ден не във влака или в колата, а във временния си домашен офис, който беше в спалнята или на масата в трапезарията. Дали вирусът ще ни остави в наследство промяна на работната култура или в крайна сметка ще се върнем към старите пътувания и обичайния живот в офиса? Докато международните медии съобщаваха за появата на морски животни в каналите на Венеция, това беше възприето почти като ново качество на живота, но на много хора им липсва дружеската атмосфера на живота в офиса.

Екипът на EVS Translations със сигурност беше зает тази година и, както много други компании, беше подложен на изпитание по неочаквани и безпрецедентни начини. Нашият IT мениджър, Йохен, работи неуморно с екипа си, за да помогне на всички наши европейски и американски екипи да работят безопасно от вкъщи. Нашият отдел по човешки ресурси трябваше да гарантира, че новопоявяващите се политики са били точно съобщени във всички наши офиси, които използват английски, немски и български като свои работни езици.

 

Финансово затъване за някои, но някои търговци на дребно остават оптимистични

През целия март и април нашите преводачи се пребориха с вълна от спешни актуализации на годишни доклади, свързани с COVID-19, които превеждат всяка година. На хартия финансовите прогнози представляваха пълен хаос, но скоро те станаха по-ясни: хората бяха инструктирани да си стоят у дома, търговските зони се превърнаха в градове-призраци, а много компании затънаха. Нашият вътрешен финансов преводач, Шарлот, коментира: “Тъй като информацията за въздействието на кризата, породена от пандемията на коронавируса, се разкриваше в реално време, фирмите трябваше да актуализират общата си информация и прогнозите си, така че да отговарят на реалната ситуация. За разлика от техническите преводи, където работата позамря, тъй като фабриките затвориха, финансовото съдържание дори не се забави.”

Пандемията със сигурност даде допълнителен стимул на компаниите да подсилят дигиталните си стратегии. В оптимистично интервю за списание Marketing Week през март, лорд Волфсън – главен изпълнителен директор на британската мултинационална компания за търговия на дребно Next – коментира: “Много е важно, особено заради системите, да продължим да развиваме бизнеса, защото в един момент този коронавирус ще отмине, а търговията онлайн до голяма степен зависи от това да разполагаш със страхотни системи.” Според списанието „търговецът на дребно е похарчил 63 милиона британски лири за онлайн маркетинг през 2019 г., което е с 13 милиона британски лири (26%) повече от предходната година. От тях около 44 млн. британски лири са били похарчени за дигитален маркетинг (33 млн. лири във Великобритания и 11 млн. лири в чужбина), което е увеличение с 23% спрямо предходната година.“ (Коронавирусът ще ни даде „глътка въздух“, за да ускорим дългосрочния растеж, 19 март)

 

Подпомагане на бизнеса и местните общности

Докато вирусът се разпространяваше все повече в Европа и САЩ, нашият американски офис започна да подкрепя свой клиент с нов вид проекти: тази голяма американска фирма реши да излъчва на живо сесии със своя главен изпълнителен директор с въпроси и отговори на служителите, за да поддържа информираността на глобалната работна сила относно развоя на пандемията. Нашите проектни мениджъри осъществиха дистанционен устен превод на живо, а след това записите на сесиите бяха субтитрирани на всички необходими езици. В същото време екипът ни в Обединеното кралство помагаше на клиент от технологичния сектор да достави приложение, което обучава здравни специалисти да работят с респиратори, като част от подкрепените от правителството на Великобритания спешни мерки за преодоляване на коронавирусната криза.

Преживяхме годината, знаейки, че имаме късмета да продължим да работим всеки ден и се радваме, че сме помогнали на други по пътя. И в духа на подпомагане на онези, които се сблъскват с непрекъснати трудности, започнахме ново партньорство с международната организация за помощ на деца, Right To Play Deutschland. Тази благотворителна организация помага на децата от цял свят да не напускат училище и да преодолеят бедността или експлоатацията. Чрез осигурените възможности за игра, спорт и творчески дейности, децата усвояват нови умения и могат да очакват по-светло бъдеще. EVS Translations ще продължи да подкрепя тази организация през 2021 г. Всичко започва с нашата Коледна кампания за събиране на пари за тези деца и вие също можете да се включите! Посетете нашия блог за Right To Play и направете Вашето дарение днес.

 

Напредвайте с нашия екип в EVS Translations!

Сред външните предизвикателства за EVS Translations през 2020 г. са и акценти, които ни донесоха радост и ни стимулираха: рестартиране на уеб сайт, както и нови и мащабни договори с международна финансова институция, отбор от Бундеслигата, иновативна ИТ стартъп компания и глобална фармацевтична компания (предстоят повече подробности). Също така се гордеем, че сме включени в Топ 100 на най-големите доставчици на езикови услуги от базираната в САЩ фирма за маркетингови проучвания и консултации Nimdzi Insights. Браво на целия екип на EVS Translations за този резултат.

 

“Вече не сме в Канзас”

COVID-19 е като нещо, извадено от сценария на кошмарен филм или лош сън. Влязохме в нова реалност, в която беше трудно да се ориентираме, но която беше и стимул за иновации и нови партньорства. Нещата може да не се върнат скоро към положението преди пандемията, но в EVS Translations очакваме бъдещето и се надяваме да видим много от нашите клиенти и бизнес партньори – лично – през 2021 г.! Сега настъпва време за почивка, така че се насладете на страхотна Коледа и Нова година с любимите си хора. Добра компания, добра храна – няма по-добро място от дома.

 

Ако през 2021 г. вашата фирма има проекти, които изискват опит в превода и локализацията, свържете се с нашия екип. Те могат да ви дадат съвети относно планирането и най-добрите работни процеси, както и да ви предоставят оферта.

Следвайте ни в LinkedIn, за да научите повече за локализацията на видеоклипове и за общи съвети по теми, свързани с превода!