08.03.2017

Съдебен процес / Litigation – Дума на деня

Съдебен процес / Litigation
Съдебен процес / Litigation – Дума на деня – EVS Translations

Днешната дума много често се използва като заплаха. В много случаи когато се сблъскат с нея, хората предпочитат да постигнат споразумение и да се съгласят на неща, които при други обстоятелства биха били неприемливи. Освен, че знаем, че думата litigation обикновено означава нещо лошо, нека я проучим по-задълбочено и да се опитаме да разберем какво точно представлява и защо хората се опитват да я избягват.

И понеже основата на юридическата ни система е поставена от древните римляни, думата litigation произхожда от латински. Първоначално тя идва от израза litem agere, която буквално се превежда като „задвижвам съдебен процес или спор, по-късно изразът е съкратен до litigare, (съдя или отивам в съда) и накрая днешната дума на деня достига до нас чрез късната латинска дума litigationem.

Първата известна употреба идва от една сатирична поема от 1567 г., записана в творбата на Джеймс Кранстън Satirical Poems at the Time of the Reformation (Сатирични поеми от времето на реформацията) (1891) и означава просто спор: „Кой друг се въздържа от спорове (litigation) или държи перото си настрана от хартията, освен онзи, който мрази нашата шотландска нация?

През следващия век виждаме как думата започва да се употребява по начина, по който ни е позната най-добре днес действието или процеса на съдебно производство като започнем с творбата на Джон Стивънс от 1661 г. An Historical Discourse on Procurations, Synodals, and Pentecostals, където той пише: „Никога не съм чувал за някой, който е успял да се пребори в съда с това заплащане а винаги е бил побеждаван в съдебния процес.

И накрая, за да разберем защо тази дума може да бъде толкова плашеща, трябва да се вгледаме в един по-модерен източник труда на Джъстин Маккарти от 1880 г. A History of Our Own Times (История на нашето време), в който той съвсем сбито твърди: „Съдебният процес (litigation) означава загуба на време и пари.

По същество съдебният процес, като вземем предвид разходите за адвокати, съдебните разходи и разходите при постигане на споразумения, e всичко друго, но не и бърз и евтин. Според едно американско проучване от 2013 г., осъществено от Националния център на щатските съдилища, най-евтиният съдебен процес за случаи, свързани с автомобили (като катастрофи и травми), е 43 000 долара, а при съдебни дела за медицински грешки сумата излиза начело в списъка и достига 122 000 долара. Като добавим и убеждението, че съдебната система работи бавно, очевидно имаме добри основания да стоим далеч от съда.

Може и да не сме успели да изтупаме думата от страха, който внушава, но сега поне имате по-добро разбиране за смисъла й. А ние знаем за какво говорим, защото EVS Translations в момента предоставя услуги на повечето от 20-те най-добри адвокатски кантори в света.