04.04.2018

HODL

HODL – Дума на деня – EVS Translations
HODL – Дума на деня – EVS Translations

Както сме обсъждали многократно по-рано, различните индустрии и техните сектори често имат своя собствена отличителна терминология и когато аспекти на тази терминология достигат до достатъчно хора, термините навлизат в мейнстрийма.
Благодарение на манията по интернет, числото 404 се свързва с всякакъв вид грешки, а поради нарастването на онлайн инвестициите, вицовете за американския актьор и каратист Чък Норис и поръчките за ограничаване на загубите, са понятни на повече хора. Не е изненада, че тъй като все повече хора се интересуват от виртуалната валута биткойн и инвестициите в криптовалути като цяло, един съвсем нов клас термини е готов да нахлуе в английския език, а днешният термин HODL е знак именно за тази тенденция.

За разлика от много други думи в английския език, днешният термин е резултат от печатна грешка. HODL възниква в разгара на бурен период в историята на виртуалната валута биткойн – от октомври 2013 г. до началото на януари 2014 г., когато цената на биткойн нараства от 99,81 долара до 1147,25 долара (от октомври до декември) и тогава в период от две седмици през декември се редуват спад до 694,47 долара, покачване до 990,00 долара и отново спад до 522,23 долара, преди цената да се върне към средна позиция от около 900 долара в началото на януари. По време на най-катастрофалните спадове, на 18 декември 2013 г., когато възниква разбираема паника и дискусии в интернет форумите дали инвеститорите трябва да продават или да задържат инвестициите си в биткоини, един от участниците в дискусията с псевдоним GameKyuubi публикува коментар как добрите търговци са в състояние да разбират сривовете на пазара. Благодарение на печатна грешка, заглавието на неговия коментар “I AM HOLDING” (Въздържам се да продавам), е изписано във вариант “I AM HODLING”.

За пояснение, в инвеститорската терминология holding означава, че запазвате определена инвеститорска позиция (нито купувате повече, нито продавате), така че по същество този термин може да бъде дефиниран като „оставям инвестициите си в биткоини или която и да било криптовалута“, независимо от обикновено негативните колебания на цените. И все пак биткойн не е като традиционните пазари с традиционните инвеститори: форумците реагират бързо в желанието си да използват нещо сериозно като повод за шеги по време на напрежение и така грешката в изписването на думата в публикацията във форума много скоро извиква появата на собствен бакроним (акроним, създаден да подкрепи думата, вместо думи, оформящи акроним), за да допълни публикацията, както и да обогати самата идеология: Hold On for Dear Life (Дръж се за нещо, сякаш животът ти зависи от него). Като се има предвид, че от март 2016 г. досега цената се е покачила от 397, 83 долара до 19 343,04 долара и е спаднала обратно до около 10 000 долара, HODL изглежда подходящ израз за биткойн; но, както споменахме по-горе, при положение, че криптовалутите стават все по-голяма и приобщаваща все повече хора индустрия, очаквайте тази дума да се използва по-често и в повече ситуации.