13.08.2018

Умна къща / Smart Home

Умна къща / Smart Home – Дума на деня – EVS Translations
Умна къща / Smart Home – Дума на деня – EVS Translations

Да управлявате печката у дома от вашия смартфон, за да приготвите печено, докато сте в офиса? Няма проблем! Забравили сте да включите осветлението, преди да излезете от къщи? Има приложение за тази цел. Изглежда никога не сме били в състояние да контролираме повече аспекти на нашия дом от повече места и с по-малко енергия.

Макар да сме доста далеч от домашната утопия, показана във филма „Семейство Джетсън“, концепцията за smart home (умна къща) съвсем не е нова, а съставните думи са по-стари, отколкото можете да предположите. Smart, макар че произлиза още от 1300 г. от староанглийската дума smeart, със значение „болезнен или отнасящ се за остра болка“, е дефинирана при тази употреба като програмиране, което позволява на компютъра известни независими действия и идва от доклад на Алън Винър, озаглавен Major Decision Points in Library Automation (1970) и изнесен на 75-тата Среща на Асоциацията на изследователските библиотеки: („Типът машина, която човек може да притежава, вероятно ще бъда прост модел с ограничен репертоар от софтуерни хитрости (smarts) и няколко периферни устройства.“). Колкото до думата home, която означава място за живеене, жилище или къща, употребата ѝ в английския език може да се проследи обратно до Евангелието на Йоан в Lindisfarne Gospels (в началото на 700 г. сл. Хр.), написана на староанглийски hamas, където Йоан в глава 14:2 споменава: „В дома на моя Баща има много стаи.“

Въпреки че сме склонни да свързваме концепцията за умна къща като разширяване на интернет на нещата и продукт на технологията от последните 2-3 десетилетия, идеята за спестяване на труда и улесняване на домакинството може да се проследи назад до Викторианската епоха.

Както може да се очаква, първите десетилетия от 1890 г. до 1920 г. и 1930г. вниманието основно е насочено към създаването на домашни уреди. От древността до началото на 19 век дрехите са били прани на ръка, печенето и готвенето са били смътни изкуства, а почистването се е ограничавало до изтупването на килими с тупалка − все неефикасни и отнемащи много време дейности. Изобретяването на „джаджи“ като прахосмукачката, електрическата печка, термостата на фурната и пералнята са наистина началото на една по-удобна, по-умна къща.

Като оставим настрана уредите, геният в механиката Емил Матиас от Джаксън, Мичиган ни разкрива първоначалния потенциал на автоматизацията в дома с неговия проект за имение „Push Button Manor“ (Имение с натискане на копче), където различни дейности като меленето на кафе, дърпането на пердета или светването на лампите може да се извършва с таймер или както подсказва името, с натискането на копче.

В средата на 60-те години на 29 век, космическата ера си проправя път край простите механични уреди, като демонстрира за пръв път централен компютър, наречен ECHO IV, който може да променя температурата в стаята, да съставя списъци за пазаруване и дори да пуска или спира електрически уреди.

До края на 90-те години на 20 век повечето от тези идеи или изискват инженерни способности, които малцина притежават или инвестиция в технологии, която малцина биха могли да си позволят; въпреки това, през 30-те години след създаването на ECHO IV, цените, капацитетът и наличността на технологията се подобряват в достатъчна степен за да може концепцията за умна къща да стане приложима за по-голяма част от населението. Може да се очаква, че веднага щом концепцията еволюира от еднократни изложения до обитаеми жилища и стане икономически жизнеспособна, терминът ще се превърне в самостоятелна концепция.

Колкото до предвидимото бъдеще на домашните роботи, както казва Дороти в „Магьосникът от Оз“: „Няма нищо по-хубаво от дома“.